Какво представлява фестивалът?

Фестивал, включващ пеене, танци, учене и разбира се – ИГРИ!

Представете си два фестивални дни, в които малки и големи, деца и родители, дори баби и дядовци задружно се връщаме във времената от детството. Точно така! Завъртаме колелото на историята и го застопораваме там, където всеки е на 8 и тича по прашните улици от сутрин до вечер.

Ние сме събрали на едно място игрите от 90-те, 80-те, 70-те, че и по-стари, за да могат те да се помнят и да продължават да се играят. 

По този начин изграждаме мост между поколенията.

Тези от вас, които също като нас са израстнали през 90-те си спомнят как преминаваше нашето детство. От утро до зори  не спирахме да играем на какво ли не – народна топка, стражари и апаши, криеница, фунийки, шмайзер, замеряне с джанки, дама, съдже, ластик, ръбче, пиян морков, картоф, състезания с колела, скейтове, тротинетки, надбягване, сирийчета (тези стъклени топчета с яките орнаметни вътре) и още куп други игри.

Именно тези емблематични игри са включени във фестивалната част нс Игрите на 90-те.  Мисията ни е да изкараме децата от телефоните, затова сме заложили още занимания за децата. Едно от тях е музикална работилничка или казано на старобългарски workshop, в който нашите музикални педагози от Арт-център “Кърнолски” ще подготвят децата с желание да пеят и ще им дадат възможност да бъдат сред избраните да се качат на голямата сцена с изпълнителите във вечерната концертна програма. В допълнение на музиката сме заложили и танцова работилничка, в която нашите хореографи от студио”Hypers” дават първи стъпки в танците на децата и ги подготвят за голямата сцена. 

Силно вярваме, че именно тези традиции от изминалите времена трябва да бъдат съхранени и предадени на поколенията след нас. Последната част от програмата, но не по важност са игри, свързани с българските традиции и обичаи с Българознайко.

Игрите на 90-те

Има специални обособени терени, на които се играят избрани игри от детството като народна топка, пиян морков, криеница, ластик, дама, федербал, дърпане и скачане на въже, шоколад и др. На всеки от тях има обучени рефери, които показват на децата правилата на съответната игра, следят за честната игра и безопасността на децата.

Музикална работилничка

в която педагози учат децата на пеене, а най- добрите получават невероятната възможност да се качат на сцената с изпълнителите на концерта, който е на финала на фестивалния ден.

Танцова работилничка

в която професионални хореографи дават първи стъпки в танцовото изкуство на децата, а най-добрите от тях се качат на сцената с изпълнителите на концерта.

Учене по време на игра

С поредицата от образователни книги “Българознайко” вече няколко години помага на децата по интересен начин да научат факти, свързани с българския фолклор и традиции. Във фестивала те подбират най-интересните за децата научно-популярни , но и забавни игри, които запознават децата с нашите обичаи и история.

Как можем да организираме “Игрите на 90-те” в нашият град?

В случай, че сте представител на организация, занимаваща се с организиране на събития и фестивали, семинари и конференции, може да се свържете с нас и да бъдем част от вашето събитие. 

Изминали събития

Предстоящи събития

Очаквайте скоро информация за предстоящи събития.

Искаш да се присъединиш към екипа?

Ако искаш да станеш част от магията на Игрите на 90-те, ако искаш да скачаш и да играеш заедно с екипа ни и всички малчугани, или ако искаш да се почувстваш наистина в играта, то можеш да се присъединиш към Игрите на 90-те и да кандидатстваш за доброволец!

Контакти

1 + 4 =