От играчка – плачка
November 2, 2020

 

Може да четете това в Интернет, но той е място за възрастни и никой не трябва да забравя това 😉

 Днес всички са наясно, че Интернет е полезно средство за бърза връзка, чрез което може да комуникираме светкавично с хора в другия край на земното кълбо. Мрежата обаче има и вредни, та дори и опасни последици, ако не се използва по предназначение, но тук няма да говорим за хакерите или за онлайн измами, а за зависимостите у най-малките. Те могат да се развият както към социалните мрежи и видеоклиповете в тях,  така и към онлайн игрите. Фактът, че малчуганите нямат социален опит може да ги накара лесно да попаднат в капана на недоброжелатели. 

За да се избегнат тези опасности е важно родителите да си зададат няколко важни въпроси навреме, а именно- на каква възраст детето може да има профил в социалните мрежи? Колко необходимо е всъщност е това? Как да предпазим детето си от информация, която не е подходяща за неговата възраст?

Пълната изолация от социалните мрежи е невъзможна в днешно време, но препоръчителната възраст, в която децата да направят

регистрация е 13 или 14 години.

Това е препоръчителна възраст, защото употребата на социални мрежи преди тази възраст би могла да доведе до асоциалност или недостиг в общуването, защото маниерът на комуникацията, която протича в интернет е далеч по-различна от реалното общуване. Но за да бъде един съвет наистина полезен, то той трябва да предостави решение, а именно- заместител на мрежата. Детските психолози съветват малчуганите да бъдат записвани в различни кръжоци или да спортуват. Това ще запълва времето им, така че да не се чувстват отдалечени от връстниците си, защото не прекарват толкова време в интернет. Не случайно споменаваме това. Факт е, че във всяко заведение ще видим деца, които са притихнали, защото са се вгледали в телефоните на родителите си и сякаш не са част от случващото се на масата. Да задържим децата между 5 и 13 години извън мрежата наистина е изключително трудно.

 

Добра идея за най-малките, които искат да гледат видеа са приложенията, които са предназначени специално за деца.

Друг вариант е настройването на таймер, който да позволява определено време, което хлапетата могат да използват дадено приложение.

 

Факт е обаче, че всякакви забрани и ограничения не работят, освен ако родителите на провеждат разговори с отрочетата си, в които търпеливо им обясняват минусите на интернет в невръстна възраст и плюсовете, които игрите и срещите с приятели могат да им дадат.

Запиши се за нашия бюлетин,
                                       
за да си в час с развитието на блога ни

Хайде да се запознаем!

Остави ни съобщение и ние ще ти отговорим възможно най-бързо.

Други начини да се свържете с нас


contacts@igritena90.eu

гр. София, България

+359 894 3993 74

Последвайте ни:

Share This